Ghidul general pentru o dietă anti-îmbătrânire este: ţine consumul de calorii şi de grăsimi saturate scăzut: mănâncă multe cereale, peşte gras, fructe şi legume proaspete şi redu sarea şi zahărul. Ca adăugare la acest ghid, sunt alimente specifice care au un rol de anti-îmbătrânire şi pe care ar trebui să le incluzi regulat în dieta ta.
bacele
Toate bacele negre şi albastre precum afinele, coacăzele, coacăzele negre şi strugurii negri conţin fitochimicale cunoscute ca flavonoide – antioxidanţi puternici care ajută la protejarea corpului împotriva daunelor radicalilor liberi şi îmbătrânirii.
– Afinele sunt bogate în vitamina C şi flavonoide, care ajută la prevenirea cancerului.
legumele crucifere
Familia legumelor crucifere include varză, conopidă, broccoli, napi, rapiţă, varză de Bruxelles, ridichi şi măcriş de baltă. Legumele crucifere ajută organismul în lupta împotriva toxinelor şi a cancerului. Ar trebui să încerci să consumi cel puţin 115 g (din oricare sau combinate) din aceste legume în fiecare zi. Dacă este posibil, consumă-le crude sau gătite foarte uşor, astfel ca enzimele importante să rămână intacte.
– Broccoli, varza şi conopida conţin niveluri mari de fitochimicale care luptă cu cancerul.
avocado
Acest fruct care este consumat de obicei ca şi legumă; este o sursă importantă de grăsimi monosaturate sănătoase, care pot ajuta reducerea nivelurilor de colesterol din corp. Avocado este o sursă bună de vitamina E şi poate ajuta le menţinerea sănătăţii pielii şi poate preveni îmbătrânirea ei (vitamina E mai poate ajuta la eliminarea bufeurilor menopauzei). Este bogat în potasiu, ajută la prevenirea retenţiei de apă şi a tensiunii mari.
– Un avocado este un fruct foarte versatil care poate fi consumat fie gătit, fie crud, şi folosit şi în mâncărurile savuroase, şi în cele dulci.
usturoiul
Consumul unui căţel de usturoi pe zi ajută la protejarea organismului împotriva cancerului şi a bolilor de inimă. Un studiu din 1994, din Iowa, SUA, pe 41.837 de femei între 55 şi 69 de ani a sugerat că femeile care au mâncat un căţel de usturoi pe zi au fost cu 50 la sută mai puţin predispuse la dezvoltarea cancerului la colon. Altul, al Colegiului Medical Tasgore din India spune că usturoiul reduce nivelurile de colesterol şi ajută la subţierea sângelui mai eficient decât aspirina, ajutând la reducerea riscului bolilor de inimă.
– Poţi mări consumul de usturoi prin luarea lui ca şi supliment.
ghimbirul
Această rădăcină condimentată poate ajuta sistemele digestiv şi circulator, şi este de folos oamenilor în vârstă. Ghimbirul ajută de asemenea la eliminarea durerilor articulare.
– Un pahar de apă fierbinte cu puţin ghimbir poate elimina greaţa, mai ales în răul de maşină şi mare.
nucile
Majoritatea varietăţilor de nuci sunt surse bune de minerale mai ales nucile şi nucile braziliene. Deşi conţin multe calorii, sunt bogate în potasiu, magneziu, fier, zinc, cupru şi seleniu. Adăugarea nucilor în dieta ta (presară-le peste salate sau deserturi) poate mări funcţionarea sistemelor imunitar şi digestiv, poate îmbunătăţi condiţia pielii şi ajută la prevenirea cancerului. Nucile pot, de asemenea, controla nivelurile de colesterol. Nu mânca niciodată nuci râncede, deoarece au fost legate de o mare incidenţă de radicali liberi.
– Nucile braziliene sunt bogate în magneziu şi seleniu.
soia
Femeile la menopauză pot descoperi că soia ajută la menţinerea nivelelor de estrogen. Soia poate elimina bufeurile de la menopauză şi poate proteja împotriva Alzheimerului, a osteoporozei şi a bolilor de inimă. Caută produse fermentate din soia care sunt mai uşor de digerat şi mai nutritive, şi nu cauzează în general intoleranţă la mâncare. Verifică dacă produsele din soia nu au fost cumva modificate genetic. Soia nu ar trebui confundată cu sosul de soia, care este bogat în sare şi care ar trebui folosit cu limite, ori deloc.
pastele integrale şi orezul
Carbohidraţii complecşi asigură o sursă de energie consistentă pe tot parcursul zilei şi ar trebui să formeze masa dietei tale. Pastele integrale sunt un carbohidrat complex excelent. Sunt bogate în fibre şi conţin cantitatea dublă de fier decât pastele normale. Orezul brun este un alt carbohidrat complex recomandat, care este bogat în fibre şi vitamina B.
– Orezul şi pastele sunt carbohidraţi buni, cu un conţinut mic de grăsimi.
pepenele
Şi pulpa, şi seminţele pepenelui, sunt nutritive, aşa că încearcă amestecarea lor într-un blender şi bea ca şi suc. Pulpa conţine vitamine A, B şi C; seminţele conţin seleniu, grăsimi esenţiale, zinc şi vitamina E; toate ajută împotriva daunelor radicalilor liberi şi îmbătrânirii.
Pepenele răcit este răcoritor pe parcursul zilelor fierbinţi.