Pielea este cel mai mare organ al corpului tău, acoperind şi protejând fiecare suprafaţă a corpului tău. Secretul unei pieli frumoase şi sănătoase este înţelegerea funcţionării pielii tale, deoarece acest lucru te va ajuta să o tratezi corect, menţinând-o puternică şi suplă. Pielea ta este formată din două mari straturi, numite epiderma şi derma.
Epiderma
Aceasta este stratul de la suprafaţă şi cel pe care chiar îl poţi vedea. îţi protejează corpul de invazii şi infecţii şi menţine hrănirea. Este format din mai multe straturi de celule vii care sunt mai apoi acoperite de celule moarte. Este în continuă creştere, cu producerea de celule noi la bază. Mor repede, şi sunt împinse la suprafaţă de apariţia celor noi. Aceste celule moarte în final se desprind, ceea ce înseamnă că fiecare strat nou de piele e o altă şansă de a avea un ten moale şi strălucitor.
Nivelurile mai joase ale celulelor vii sunt hrănite de proviziile de sânge de dedesubt, în timp ce celulele moarte de deasupra necesită o provizie de apă pentru a fi sigură că se menţin pline şi netede.
Epiderma este responsabilă de culoarea ta, deoarece ea deţine pigmenţii pielii. Grosimea sa diferă de la zonă la zonă. De exemplu, este mult mai groasă pe talpa piciorului decât pe pleoape.
Derma
Stratul care se află sub epidermă se numeşte dermă şi este format doar din celule vii. Se compune din grupuri de fibre tari, care dau elasticitatea pielii tale, fermitatea şi puterea. Se găsesc şi vase de sânge, ce hrănesc cu nutrienţii vitali aceste zone.
Epiderma poate de obicei să se refacă, arătând ca nouă, dar derma va fi permanent lezată. Derma mai conţine şi următoarele organe specializate:
Glandele sebacee: Acestea sunt organe minuscule care se deschid de obicei în foliculi de păr pe suprafaţa pielii tale. Produc o secreţie uleioasă, numită sebum, care este lubrifiantul natural al pielii tale. Glandele sebacee sunt concentrate pe scalp şi faţă, în jurul nasului, obrajilor, bărbiei şi frunţii (zona T), care de obicei sunt zonele cele mai grase.
Glandele de transpiraţie: Acestea se găsesc pe tot corpul tău. Sunt milioane de astfel de glande şi funcţia lor principală este de a regla temperatura corpului tău. Când se evaporă transpiraţia de pe suprafaţa pielii, temperatura pielii tale scade.
Firele de păr: Cresc din foliculii de păr; acestea ajută la încălzirea corpului prin blocarea aerului sub ele. Nu se găsesc fire de păr pe tălpile picioarelor sau pe palme.
– Inţelegându-ţi pielea la fel de bine ca un terapeut de frumuseţe, ai posibilitatea să o îngrijeşti aşa cum merită şi să apreciezi de ce anumiţi factori sunt buni pentru ea şi alţii nu.
PRINCIPALELE FUNCŢII ALE PIELII TALE:
• Acţionează ca un termostat, reţinând căldura sau răcind cu transpiraţia.
• Iţi oferă protecţie împotriva potenţialelor lucruri dăunătoare.
• Acţionează ca un sistem de scurgere a reziduurilor. O anumită cantitate de reziduuri este eliminată din corpul tău, 24 de ore pe zi, prin pielea ta.
• Asigură simţul atingerii, care te ajută să interacţionezi şi să comunici cu alţi oameni şi să funcţionezi în mediul tău.
– Pielea este un barometru al emoţiilor. Devine roşie când te ruşinezi şi arată rapid semnele stresului.
– Pielea ta se poate curăţa, vindeca şi chiar înnoi. Cât de eficient poate face aceste lucruri depinde, în principal, de tine.
– Condiţia pielii tale este în întregime un semn al sănătăţii tale. Arată stresul, o dietă săracă şi lipsa somnului. Având grijă de sănătatea ta, îţi vei ajuta pielea.