Tehnicile de spalare ale covoarelor sunt foarte importante, asigurand beneficii atat din punct de vedere estetic, cat si igienic.
Printre metodele folosite in spalatorii se numara metoda de curatat folosind spuma uscata. Aceasta este folosita in cazul tesaturilor din fibre naturale, deoarece acestea se pot deteriora mai usor. Spuma uscata se aplica pe covoare cu ajutorul unui monodisc, protejand fibrele si inlaturand in profunzime praful.
Procesul de spalare se realizeaza in trei etape, spalarea, stoarcerea si uscarea acestora.
Prima data se pregateste covorul, are loc desprafuirea cu ajutorul unui desprafuitor automat, dupa care se spala cu un jet cu inalta presiune, aplicandu-se sampon lichid. Monoperia electrica este folosita deoarece elimina toate urmele de murdarie si petele mai vechi.
Dupa spalare, urmeaza stoarcerea, efectuata cu ajutorul unei centrifugi automate. Acest dispozitiv elimina apa din covor intr-o proportie de 95%, intr-un interval de timp scurt.
O spalatorie de covoare din sectorul 1 este prevazuta cu un spatiu special amenajat pentru uscarea covoarelor. Acest spatiu are un generator de aer cald, ventilator, dezumidificator si uscator.
Nu trebuie sa ne facem griji ca nuantele din covor se vor decolora, deoarece detergentii folositi nu ataca pigmentii.
Curatarea covoarelor acasa poate dura ore in sir, iar rezultatele sa nu fie pe masura asteptarilor noastre. Sa nu mai vorbim despre dimensiunea covoarelor, care face operatiunea de spalare mult mai dificila.
Persoanele care au animale sunt constiente de faptul ca acestea lasa par pe covor, afectand aspectul acestuia. Insa asta nu mai este o problema, deoarece la o spalatorie de covoare din sectorul 1 se aspira tot parul, abia mai apoi se spala covoarele.
Sa nu uitam faptul ca desprafuirea manuala, adica baterea covoarelor afecteaza tesatura si nu elimina decat superficial praful.
Exista cazuri cand scapam guma de mestecat pe covor si aceasta nu se mai dezlipeste, insa la o spalatorie, aceasta este scoasa si nu ramane nici o urma.
Cand ducem covorul la spalatorie, este bine sa spunem personalului cu ce a fost patat acesta, pentru a fi aplicata solutia corespunzatoare.
In general, covoarele se spala cu apa rece, pentru a nu se deteriora fibrele, iar detergentii sunt 100% biodegradabili, intensificand culorile.
La clatire se dau covoarele cu balsam, pentru a fi foarte moi si a le conferi o senzatie de finete. Sa nu uitam ca uscarea la soare decoloreaza covoarele, iar acestea se vor uza mult mai repede. Este neaparata nevoie de o uscare controlata, intr-o incapere speciala.
Dupa ce s-au uscat complet, covoarele si mochetele sunt supuse procedurii de finisare. In aceasta etapa, ele sunt periate pentru ultima data, pentru a elimina orice scama ramasa. Mai apoi, se parfumeaza, pentru a avea un miros frumos.
Fiecare covor se ambaleaza in folie de plastic, pentru a fi transportat cu usurinta. Datorita faptului ca sunt grele, covoarele se transporta la domiciliul clientilor, in cazul majoritatii firmelor de spalatorie.
Concluzionand, spalarea covoarelor este un procedeu destul de amplu, pentru ca acestea sa fie curatate complet, pana la baza. Deci, pentru a va asigura un mediu sanatos, este bine sa apelati periodic la serviciile profesionale de curatare ale covoarelor din casa.