Aceasta este o intrebare pe care o au in minte foarte multe personae care au inceput o dieta, dar nu au reusit sa o duca pana la capat. Daca aveti probleme cu greutatea in mod sigur ati incercat sa tineti nu o dieta, ci zeci. Unele au dat rezultate si ati reusit sa dati jos kilogramele nedorite.
Dupa un timp ati inceput sa va simtiti frustrate si ati inceput sa va bucurari de toate bunatatile la fel ca toti ceilalti. Asa au revenit toate kilogramele, ba chiar unele in plus. Asa v-ati transformat intr-o victima al faimosului ciclu oscilatoriu al dietelor. Ideea este: slabesti un pic, apoi te ingrasi mai mult, iar mai slabesti un pic, dar pui la loc dupa ce te lasi de dieta si asa mai departe si ajungi sa fii mai gras decat inainte de a te apuca de dieta.
Aceasta este o lovitura foarte puternica pentru psihicul vostru pentru ca incepeti sa va considerati fara speranta, credeti ca nu aveti suficienta tarie morala, ca de vina este lipsa dumneavoastra de vointa, ca nu veti reusi niciodata sa ajungeti la formele visate. Dar in mod sigur nu va ganditi ca nu este nimic in neregula cu dvs. si ca problema este la dieta pe care o urmati. Aceasta nu e viabila pentru un control de durata al greutatii corporale.
O dieta corecta trebuie sa adopte doua abordari nechirurgicale :
– exercitiu fizic suplimentar si consum redus de calorii.
– exercitiile fizice sunt foarte sanatoase si va pot ajuta sa impiedicati depunerea de kilograme suplimentare. Ca sa slabiti doar prin sport aveti nevoie de foarte multe exercitii fizice deoarece o jumatate de kg de grasime contine 3500 calorii, iar o plimbare alerta consuma in jur de 200 calorii, in functie de greutatea corporala. Deci ca sa dati jos o jumatate de kg ar trebui sa executati cam 18 plimbari de acest gen. Majoritatea oamenilor slabesc prin exercitiu fizic doar 2-3 kg.
Daca suferiti de obezitate sau de o boala coronariana, ateroscleroza, artrita sau alte boli care va limiteaza capacitatile fizice, exercitiile fizice care v-ar ajuta sa slabiti nu va sunt potrivite.
Cea de-a doua abordare a dietei este legata de restrictia serioasa la calorii pentru ca oricine poate slabi consumand foarte multe calorii. Un consum de sub 800 calorii, in medie (in functie de propria greutate) poate avea consecinte grave, inclusiv moarte. Dietele mai putin severe, cele care permit un consum intre 1000 si 1500 de calorii (tinute de multe ori prin consumarea a foarte putine tipuri de alimente) cum ar fi dietele cu grapefruit, cu varza sau orez duc de obicei la o scadere in greutate, dar cati oameni rezista sa se hraneasca cu bauturi speciale sau produse dietetice scumpe carora li se face reclama la TV pentru tot restul vietii? Nu prea multi. Cand si-au atins obiectivul revin la vechile obiceiuri alimentare si greutarea revine.
Stiati ca doua treimi din kilogramele pierdute prin dietele cu restrictii la calorii sint deseori “puse la loc” un mai putin de 12 luni. O alta problema a acestui tip de dieta este dificultatea de a primi suficiente vitamine si minerale, atunci cand mananci foarte putin, iar din acest motiv sint necesare siplimentele nutritive.
Acordati mai multa atentie dietei pe care o urmati pentru ca aceasta poate sa determine nereusita dumneavoastra in lupta cu kilogramele si fiti mai increzatori in taria dumneavoastra de caracter. De cele mai multe ori o dieta care va garanteaza slabirea rapida si fara efort fizic va pune in pericol sanatatea si va condamna la acumularea pe termen lung a mai multor kg decat ati dat jos.
Succes si rabdare!