Inima este un organ muscular, cavitar, care indeplineste functia de pompa a organismului. Are patru camere: doua camere mici, numite atrii (atriul stang si atriul drept) si doua camere mari, numite ventriculi (ventriculul stang si ventriculul drept).
Sangele neoxigenat se intoarce prin intermediul venelor, in atriul drept. De aici trece in ventriculul drept care il pompeaza in plamani pentru a se oxigena. Sangele oxigenat din plamani se intoarce la inima in atriul stang, de aici trece in ventriculul stang care il pompeaza prin aorta in intregul organism. Ciclul cardiac are doua faze: diastola (inima se umple cu sange) si sistola (sangele este evacuat din inima).
Insuficienta cardiaca reprezinta un sindrom complex care rezulta din afectarea structurii si functiei inimii, ducand la incapacitatea cordului de a pompa suficient sange pentru a acoperi necesitatile metabolice ale organismului.
Cea mai frecventa cauza de insuficienta cardiaca in tarile dezvoltate este boala cardiaca ischemica, manifestata in principal prin infarctul miocardic (produce moartea unei parti a muschiului inimii ducand la scaderea functiei de pompa). Este foarte important sa ai acces la cardiologie Iasi.
Hipertensiune arteriala netratata duce in timp la ingrosarea muschiului cardiac si apoi la marirea inimii si scaderea fractiei de ejectie.
Afectiunile valvulare (stenoza sau insuficienta aortica, stenoza sau insuficienta mitrala;) in formele lor severe si prelungite, duc la suprasolicitarea si marirea inimii.
Cel mai frecvent, pacientii cu IC acuza dispnee (senzatia de respiratie grea) la efort sau in repaus cu sau fara ortopnee (dispnee in pozitia culcat care se amelioreaza cand se ridica in picioare).
Alte simptome sunt: astenia fizica si oboseala, durerea toracica (mai ales la cei cu cardiopatie ischemica), palpitatiile (perceperea batailor inimii), tusea (in special noaptea sau la efort) iar in formele grave si prelungite de insuficienta cardiaca apar scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare, senzatie de greata (sunt cauzate de acumularea de lichide in intestine si ficat).
Ai grija de sanatatea ta si mergi periodic la un cardiolog bun Iasi.
Trebuie sa ai in vedere cateva schimbari alimentare foarte importante. restrictia consumului de sare: sarea in exces (in special sodiul din sare) retine apa in organism, suprasolicitant muschiul cardiac si agravand simptomatologia. Pacientii cu insuficienta cardiaca trebuia sa reduca consumul de sare la aproximativ doua grame/zi.
Renuntarea la fumat: scade riscul de infarct miocardic.
Reducerea consumului de etanol: alcoolul in exces are efect toxic asupra muschiului cardiac. La pacientii cu disfunctie sistolica severa de VS (FE scazuta) este bine sa se evite de tot consumul de alcool chiar daca in cantitati mici alcoolul are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
Activitatea fizica: pacientii cu insuficienta cardiaca au nevoie de repaus doar in formele acute de IC, in rest trebuia sa desfasoare activitate fizica aerobica (mers pe jos, gimnastica, alergat usor) in functie de toleranta la efort. calatoriile: trebuie evitate calatoriile lungi mai ales in zone cu altitudine mare (schimbarea presiunii atmosferice si rarefierea aerului pot decompensa insuficienta cardiaca cronica). Poate fi de folos in astfel de cazuri stationare pentru cateva zile la un punt intermediar(de altitudine mai joasa) pentru adaptare.