Cum îmbătrânim, părul tinde să devină mai slab şi cărunt. Aceste semne tangibile ale îmbătrânirii sunt acelea pe care oamenii încearcă să le prevină sau să le ascundă. Ca rezultat petrecem mult timp şi cheltuim mulţi bani pentru coafare, vopsire, tratarea şi transplantarea părului. In final, multe schimbări ale părului, legate de vârstă, sunt greu de prevenit, deoarece sunt controlate genetic. Dar acest lucru nu ne opreşte să avem un păr sănătos şi atractiv.
Cum îmbătrâneşte părul
în medie, pierdem între 70 şi 100 de fire de păr pe zi. Când suntem tinere înlocuim acele fire cu altele noi, dar când îmbătrânim, căderea părului devine mai abundentă şi apariţia celui nou este încetinită. Unii foliculi devin leneşi şi au faze de odihnă mai lungi, alţii sunt complet dezactivaţi. Rezultatul acestor schimbări este păr mai puţin şi aspectul întreg de subţiere a părului. Femeile pot observa că părul începe să se subţieze în jurul perioadei menopauzei. Totuşi, dacă suferi de pierderea părului severă şi neaşteptată, mergi la un doctor.
Bărbaţii sunt predispuşi la un tip anumit de subţiere a părului, cunoscut ca „modelul de chelie la bărbaţi”. Aceasta este o formă distinctivă a subţierii datorate vârstei şi este controlată genetic. Foliculii de păr care sunt afectaţi de modelul de chelie la bărbaţi încep să producă un nou tip de păr cunoscut ca alopecie. Aceste fire sunt subţiri şi delicate şi cresc într-o lungime foarte scurtă. Deoarece sunt greu de văzut, pot da impresia de chelie, în final, apare chelia propriu-zisă, deoarece foliculii mor de tot. Bărbaţii pot prezice de obicei dacă vor cheli doar dacă se uită la membrii mai în vârstă ai familiei lor. Deşi bărbaţii pot suferi de subţiere şi chelire, vor descoperi că încep să apară fire de păr în nas şi la sprâncene odată cu vârsta.
Părul care devine cărunt este aşa datorită lipsei unui pigment numit melanină. Când un fir de păr este produs, foliculul de păr secretă melanină oferindu-i culoarea sa caracteristică. Odată ce pigmentul începe să moară – dar ceva melanină mai este produsă – părul are o culoare gri. Când pigmenţii mor de tot, părul devine alb. Părul nepigmentat are o textură caracteristică aspră, sârmoasă. Mulţi oameni încep să aibă păr cărunt la 30 şi 40 de ani, iar părul devine progresiv mai alb odată cu vârsta.