Persoanele care abordeaza diete drastice pentru a scapa de kilogramele in plus, recurg si la diverse proceduri chirurgicale cum ar fi: introducerea unui fir in barbie, pentru reducerea consumului de mancaruri solide, coaserea stomacului pentru reducerea capacitatii acestuia sau umflarea de baloane in stomac pentru a se crea o senzatie de satietate.
Alte tehnici de by-pass presupun inlocuirea unei portiuni a intestinului, care absoarbe foarte multe substante nutritive. Aceste substante vor trece prin organism fara a fi retinute. Persoanele supraponderale recurg la o procedura chirurgicala prin care dimensiunile stomacului sunt reduse.
Operatiile chirurgicale de by-pass pot avea ca rezultat o scadere semnificativa in greutate, sau pot sa normalizeze nivelul de zahar in sange la persoanele cu diabet de tip 2. Este bine de stiut ca o conexiune anormala dintre stomac si intestine afecteaza si absorbtia unor substante nutritive esentiale, cum ar fi vitaminele. Din acest motiv persoanele care vor apela la astfel de metode chirurgicale vor fi nevoite sa ia suplimente pentru tot restul vietii; nu mai spunem ca in cazul oricarei operatii chirurgicale exista riscul infectarii sau chiar al mortii. Exista si cazuri in care stomacul pur si simplu se dilata cu timpul si persoana respectiva nu s-a invatat cu un nou tip de alimentatie si se ingrasa la loc.
Anumite diete reduc caloriile prin reducerea unor grupuri specifice de alimente. O varianta foarte folosita, recomandata de Departamentul Alimentar al Agriculturii prin Piramida alimentelor, precum si de Asotiatia Americana pentru Dieta este aceea de reducere a grasimilor din doua motive. Unul este faptul ca grasimea are mai multe calorii per gram decat carbohidratii si proteinele (asa ca puteti manca mai mult, dar acumulati mai putine calorii). Al doilea motiv este acela ca multi oameni au probleme cu nivelul anormal de lipide din sange, iar nivelul ridicat de lipide din sange este asociat cu bolile cardiovasculare. Concluzia este ca daca mancam mai putin gras, nivelul de triglicerine (grasimi) din sange scade.
Se pare ca nu exista dieta perfecta. Asta nu inseamna ca trebuie sa apelati la medicamente. Cum actioneaza medicamentele? Fie reduc pofta de mancare, fie incearca sa va creasca metabolismul astfel incat sa “ardeti” mai multe din caloriile pe care le consumati. Multi oameni au incercat amphetamine, hormoni tiroidieni sau alte medicamente ce stimuleaza sistemul nervos si accelereaza metabolismul. Acestea provoaca si insomnii, aritmie cardiaca si pot crea dependenta. Hipertensiunea pulmonara primara poate fi provocata de medicamentele care combina supresorii de apetit cu substante care stimuleaza metabolismul.
Scaderea in greutate poate fi abordata si din punct de vedere psihologic. Unii cred ca toti oamenii care au probleme cu greutatea simt o nevoie psihologica de a manca deoarece sunt nefericiti, singuri sau au probleme cu respectul de sine. In mod sigur exista oameni care mananca prea mult pentru a-si satisface niste necesitati psihologice profunde. Acesti oameni pot fi ajutati de psiholog, dar avand in vedere cati oameni au probleme cu greutatea este prea mult sa spunem ca toti au tulburari psihologice serioase.
Cu totii ducem o viata care, din nefericire, implica in mare parte ocupatii sedentare, ne plac mancarurile convenabile, adoram sa luam sucuri din automatele de bauturi, mancam la restaurant, iar toate acestea nu duc decat la acumularea de kilograme pe care la un moment dat incercam sa le dam jos prin orice metoda. Abordam metode nesanatoase si periculoase.
Deci, atentie la dieta de slabire aleasa!