Există o mare varietate de creme de plajă, loţiuni şi protecţii disponibile, şi este foarte important să o foloseşti pe cea bună, deoarece bronzul îţi îmbătrâneşte pielea şi creşte riscul şanselor cancerului de piele.
Nu există nimic care îţi ridică moralul ca petrecerea timpului la soare, iar o anumită cantitate de soare este chiar bună pentru noi. Totuşi, este important să ai mare grijă de pielea ta împotriva pericolelor bronzului. Secretul este să oferi pielii tale protecţia de care are nevoie, în timp ce obţii gradual o culoare luminoasă şi atractivă.
Cum alegem produsul potrivit?
Dacă pielea ta urmează să fie expusă la soare, asigură-te că aplici destulă cremă protectoare pentru a o proteja.
Protejează-te folosind planul urmator din 2 paşi.
Pasul 1: Cunoaşte-ţi FSP-ul
FSP e prescurtarea pentru Factorul de Soare Protector. Cu cât FSP este mai mare, cu atât protecţia produsului va fi mai mare împotriva razelor ultraviolete B (UVB). De exemplu, un FSP 2 îţi va permite să stai la soare de două ori mai mult decât cât ai sta de obicei înainte de a te arde, în timp ce un FSP 8 te va lăsa să stai de opt ori mai mult.
Pasul 2: mergi pe tipul pielii
Pentru a alege un FSP, trebuie să ştii cât de vulnerabilă este pielea ta la razele UVB. Dermatologii împart tenurile în şase tipuri, fiecare având nevoie de un nivel diferit de protecţie, ca să-ţi asiguri pielea că este întotdeauna bine protejată, oriunde ai călători.
Tipul pielii 1: întotdeauna se arde, nu se bronzează niciodată. Piele deschisă la culoare, de obicei cu pistrui. Păr roşcat sau blond. Piele tipică irlandezilor şi anglo-saxonilor.
UK/ Europa de nord: Foloseşte protector total sau stai departe de soare.
SUA/ Tropice/ Africa: Foloseşte protecţie totală.
Mediteranean: Foloseşte protecţie totală.
Tipul pielii 2: Se arde uşor şi se bronzează cu dificultate. Păr deschis la culoare şi piele palidă.
Piele tipică Europei de nord. UK/ Europa de nord: începe cu FSP 20 şi foloseşte protecţie în zonele sensibile. Progresează gradual la FSP 15. SUA/ Tropice/ Africa: începe cu protecţie şi progresează gradual la FSP 20.
Mediteranean: începe cu FSP 20, foloseşte protecţie pe zonele delicate şi progresează gradual la FSP 15.
Tipul pielii 3: Câteodată se arde, dar se bronzează bine. Păr şaten deschis şi ton mediu de piele. Din nou, un tip de piele tipic Europei de nord.
UK/ Europa de nord: începe cu FSP 10 şi progresează la FSP 8.
SUA/ Tropice/ Africa: începe cu FSP 20, trecând la FSP 15, apoi FSP 10. Mediteranean: începe cu FSP 15, Apoi treci la FSP 10.
Tipul pielii 4: Se arde ocazional, dar se bronzează uşor. De obicei cu păr şaten şi ochi căprui, şi piele măslinie. Acesta este UK/ Europa de nord: începe cu FSP 8, treci apoi la FSP 6.
SUA/ Tropice/ Africa: începe cu FSP 15, apoi treci la FSP 8.
Mediteranean: începe cu FSP 10, trecând la FSP 6.
Tipul pielii 5: Nu se arde mai deloc şi se bronzează foarte uşor. Ochi negri, păr brunet şi piele măslinie.
Tip de piele tipic Orientului Mijlociu şi a Asiei.
UK/ Europa de nord: Foloseşte un FSP 6 pretutindeni.
SUA/ Tropice/ Africa: începe cu FSP 8, apoi treci la FSP 6.
Mediteranean: începe cu FSP 8 şi treci la FSP 6.
Tipul pielii 6: Aproape niciodată nu se arde. Are păr brunet, ochi căprui şi pielea neagră. Piele tipică africanilor sau afro-caraibienilor. UK/ Europa de nord: Nu e nevoie de nici un tip de cremă protectoare. SUA/ Tropice/ Africa: începe cu FSP 8, trecând apoi la FSP 6.
Mediteranean: Foloseşte pretutindeni FSP 6.
Plan sigur de bronzare
• Aplică loţiune protectoare înainte de a sta la soare şi înainte de a te îmbrăca, pentru a fi sigură că nu uiţi nicio zonă.
• Gradual, măreşte timpul pe care îl petreci la soare. Nu sta niciodată la soare atât de mult încât să te arzi – pielea se poate deteriora.
• Stai departe de soare între orele 12 şi 15, când soarele este cel mai puternic. Pune-te la umbră sau acoperă-te cu un tricou şi cu o pălărie cu margini late.
• Dacă faci mult sport sau înoţi, alege o formulă specială pentru sport sau rezistentă la apă.
• Buzele au nevoie de o protecţie bună pentru a nu se arde şi crăpa.
• Dacă ai piele sensibilă, se găsesc multe produse hipoalergenice, aşa că întreabă-ţi farmacistul.
Plan pentru un bronz fals
Cel mai sigur bronz dintre toate este acela care iese dintr-o sticlă! Sunt trei mari căi pentru un bronz fals.
Pudre bronzante
Acestea sunt create pentru a fi folosite pe faţă şi pentru a acţiona în acelaşi fel ca o pudră pentru îmbujorare. Asigură-te că cea pe care o foloseşti nu este prea perlată, sau vei sclipi prea mult în soare.
Autobronzantele care se pot îndepărta
O metodă rapidă de bronzare instantanee pe faţă şi corp. Doar aplică crema, apoi îndepărteaz-o la sfârşitul zilei.
Autobronzantele
Dacă nu ai mai folosit aceste produse demult, din cauza mirosului, culorii groaznice şi a rezultatelor în dungi, vei fi plăcut surprinsă de îmbunătăţirile care au fost făcute. Aceste produse conţin un ingredient activ numit dihidroxiacetonă (DHA), care este absorbit de celulele suprafeţei pielii şi devine maroniu în prezenţa oxigenului, creând „bronzul”. Procesul durează aproximativ 3-4 ore, iar efectele sale ţin până când aceste celule ale pielii sunt îndepărtate într-un mod natural – în câteva zile, maxim o săptămână.
Sfaturi pentru autobronzare
• Foloseşte un abraziv înainte, pentru a îndepărta pielea moartă care poate crea un aspect cu pete.
• Aplică multă loţiune de corp pe zona care urmează să fie tratată. Acest lucru va combate orice zonă uscată rămasă, şi va da o suprafaţă netedă pe care poţi aplica loţiunea autobronzată.
• Alege o loţiune mai deschisă la culoare, pentru că poţi întotdeauna să aplici mai multă pentru a obţine o culoare mai închisă.
• Foloseşte câte puţin de fiecare dată – poţi aplica un strat secundar mai târziu.
• Masează produsul bine până este complet uscat. Orice exces rămas pe suprafaţă poate forma pete.
• Dacă ai aplicat autobronzant pe corp, şterge zonele pe care de obicei nu te bronzezi cu un disc umed din bumbac – subraţ, sfârcuri, tălpi şi degete. Pe faţă, şterge-te în jurul sprâncenelor, pe linia părului şi a maxilarului.
• Deşi există produse autobronzante ce oferă ceva protecţie împotriva soarelui până-ţi speli pielea, cel mai bine ar fi să le foloseşti împreună cu cea mai bună cremă protectoare pentru pielea ta.
Dacă stai la soare în cea mai fierbinte parte a zilei, acoperă-te cu un tricou şi o pălărie.
Intotdeauna aplică multă cremă peste loţiunea protectoare sau un preparat calmant din ulei pe faţă şi corp, după o zi la soare.