Ce este marul? Un pom fructifer ce ofera an de an, respectiv toamna de toamna, fructe dulci, acrisoare sau dulci – acrisoare, ce bucura papilele gustative in zilele geroase de iarna cu gustul lor inconfundabil. Merele bucura cu mireasma lor cand iscusita bucatareasa a casei, mama sau bunica, pregateste o placinta cu mere si aroma unui plic de praf de scortisoara. Dar de un suc de mere de la Suceava, proaspete si dulci, plin de vitamine si de nutrienti, dar cel mai important, de dorinta de a petrece cateva ore in livada din spatele casei in care ai copilarit.
Stii de ce este important sa bei sau sa mananci zilnic cel putin un pahar de suc de mere sau 3 portii de fructe pe zi? Uite cateva dintre motivele pentru care sucul de mere iti poate deveni cel mai bun aliat in fata unei multimi de boli de care foarte multi oameni se tem.
- Cantitatea mare de vitamine – datorita aportului ridicat de vitamine pe care le aduce in corpul uman, marul este desertul ideal atat pentru copii si batrani, cat si pentru persoane cu diabet.
- Imbunatatirea sistemului imunitar – exista o vorba celebra “un mar pe zi tine doctorul departe”. Aceasta expresie din popor intareste ideea prin care marul este un fruct care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor de orice fel. Un mar are in medie 150 g si intr-o cantitate atat de mica exista o multime de vitamine si de minerale precum vitaminele A, B1, B12, C si K, precum si calciu, fier si magneziu.
- Imbunatatirea sistemului digestiv – un mar consumat intre mese are efecte laxative si digestive absorbind microorganismele care se afla in intestine.
- Scaderea nivelului colesterolului si prevenirea aparitiei cancerului de colon – merele sunt benefice nu doar persoanelor care vor sa slabeasca datorita faptului ca ajuta la scaderea colesterolului din organism, ci si celor perfect sanatoase care se tem de cancerul de colon. Sucul de mere este la fel de benefic acesta continand pulpa de mar bogata in vitaminele si mineralele de care am amintit anterior.
Daca iti doresti sa iti imbunatatesti si sistemul imunitar, iar sucul de mere nu este pe placul tau, poti adauga o lingurita de miere la un pahar de 250ml si nu doar ca il vei indulci, dar scurteaza si timpul de absorbtie a vitaminelor si mineralelor in organism.
In cazul in care la ultimul control medicul ti-a spus ca ai gastrita, iar singurele fructe pe care ti le recomanda sunt merele, e bine sa stii ca odata ajunse in stomac, merele nu doar ca tin de foame, dar te vor ajuta sa scapi de usturimile cauzate de gastrita. Folosite concomitent cu tratamentul dat de medic este posibil sa ai la urmatorul control o surpriza imensa, aceea ca aproape ai scapat. Atentie la consumul de mere deoarece este bine ca dimineata sa ocoliti combinarea a doua sau mai multor fructe deoarece pot agrava starea de sanatate.
Cum mancam sau bem merele si sucul de mere? Pe stomacul gol dimineata, cu minim 20 minute inainte de micul dejun. Intre mese este recomandat sa mancati marul ca gustare dulce tinand cont ca pe durata unei zile este bine sa introduceti in dieta 5 portii de fructe.
Ai baut azi un pahar de suc de mere? Ia-ti portia zilnica de sanatate pentru a nu regreta la batranete!