Procesul de vopsire electrostatica este compus din mai multe etape esentiale. Prima etapa este cea de pretratare care consta in inlaturarea murdariei, lubrifiantilor, uleiurilor, oxizilor de metal sau reziduurilor de sudura de pe piesa ce urmeza a fi vopsita. Pretratarea chimica implica utilizarea fosfatilor sau cromatilor in bai de scufundare sau prin pulverizare. Aceasta se face de obicei in mai multe etape ce constau in degresare, cizelare, inlaturarea petelor, clatire si, in final, fosfatarea sau cromatarea piesei.
O alta metoda de pretratare a suprafetei o reprezinta sablarea. Aceasta consta in curatirea si netezirea suprafetei printr-un jet de material abraziv improscat cu aer comprimat si este folosit pentru produse confectionate din lemn, plastic sau sticla. Etapa de pretratare are atat rolul de curatare a suprafetei ce trebuie vopsita cat si de a imbunatati aderarea pulberii la aceasta.
Vopsire in camp electrostatic de calitate, asta ar trebui sa alegeti.
Ulterior pretratarii are loc procesul de aplicare a vopselei pe suprafata pieselor. Cea mai intalnita metoda de aplicare a pulberii este de a o pulveriza cu ajutorul unui pistol electrostatic, sau Corona.
Pistolul da pulberii o incarcatura electrica pozitiva dupa care o pulverizeaza catre piesa impamantata cu ajutorul unui jet de aer comprimat. Piesa este apoi incalzita, pulberea se topeste formand un film uniform, dupa care este racita pentru ca stratul de vopsea sa se intareasca. Este frecvent intalnita si metoda de incalzire in prealabil a metalului dupa care sa fie pulverizata vopseaua.
Preincalzirea metalului poate ajuta la formarea unui strat de vopsea mai uniform insa creaza alte probleme precum scurgeri cauzate de pulbere in exces. Un alt tip de pistol folosit este cel Tribo care incarca electric pulberea prin frecare de un tub de teflon aflat in teava pistolului. Pistoalele tribo reduc diverse probleme ce pot aparea in cazul pistoalelor corona insa pot aparea efecte adeverse precum inter-ionizarea sau efectul de cusca Faraday.
O alta metoda de aplicare a vopselei electrostatice este de incalzire a substratului si apoi de cufundare a acestuia intr-o albie aerata plina cu pulbere. Pulberea adera si se topeste pe obiectul fierbinte. In general este necesara o incalzire suplimentara pentru finalizarea vopsirii. Aceasta metoda este folosita atunci cand se doreste un strat de vopsea de peste 300 micrometri. O varianta a acestei metode implica aceleasi modalitati de vopsire insa se face cu mult mai putina pulbere in albie.
Un agent de incarcare electrostatica este plasat in albie iar pulberea astfel incarcata se ridica printr-un curent de aer si formeaza un nor deasupra albiei. Atunci cand piesele impamantate trec prin nor particulele incarcate electric vor fi atrase de suprafata acestora. Piesele nu sunt preincalzite precum in metoda precedenta.
In cazul pieselor plate se poate aplica o metoda de vopsire prin care pulberea este aplicata printr-o rola magnetica. Aceasta metoda are avantajul unei vopsiri mai rapide si pot fi constituite straturi cu grosimi intre 5 si 100 micrometri.
La nivel global piata vopsirii in camp electrostatic este una dintre cele mai dinamice, atingand in 2013 un nivel de 8,27 miliarde de dolari. Datorita avantajelor importante pe care le are fata de vopsirea conventionala precum rezistenta la coroziune, factori chimici, caldura, impact, abraziune, raze ultraviolete precum si rezistenta la conditiile meteo, cererea pentru vopsire electrostatica este in crestere, in special in domenii precum domeniul obiectelor de uz casnic, al constructiiloe, al industriei auto, al mobilei si multe altele.