Acneea este intalnita cel mai des in randul adolescentilor, iar tratarea acesteia se dovedeste foarte dificila, cu atat mai mult cu cat pielea este expusa zilnic la poluare, praf, dar si produse cosmetice.
Pentru ca se spune despre piele ca reflecta starea de sanatate, in mod evident, tratarea acneei ar trebui sa inceapa din interior. Astfel, cu ajutorul unei alimentatii corecte, tratarea acneei va deveni mai usoara. Din acest motiv, este recomandat sa mananci multe fructe si legume proaspete, sa bei multe lichide si sa renunti la dulciuri, dar si la mancarurile grase.
Ce este acneea?
Acneea este o boală a pielii, cu leziuni inflamatorii ale glandelor sebacee şi ale foliculilor piloşi, având ca substrat un dezechilibru între hormonii androgeni şi cei estrogeni.
Cateva tratamente pentru acnee:
Plante medicinale ce pot fi utilizate: brusturele, ceapa, cicoarea, frasinul, gălbenelele, hameiul, hreanul, jaleşul de gradinâ, linariţa, napul, nucul, plopul negru, prazul, trei- fraţi-pataţi, tomatele, urzica, varza.
pentru uz intern:
Brusturele – infuzie din 2-4 linguri de rădăcini, la o cană (250 ml) cu apă. Cantitatea se bea în cursul unei zile. Decoctul dintr-o lingură de rădăcini la o cană cu apă; se beau 2-3 câni pe zi.
Nucul – tinctură medicinală din foliolele frunzelor recoltate, fără peţiolul principal. Se administrează intern, câte 15 picături, de 3 ori pe zi.
Trei-fraţi-pătaţi – infuzie dintr-o linguriţă din părţile aeriene ale plantei, la o cană (250 ml) cu apă. Se beau 3 căni pe zi.
Urzica – infuzie din 4 g din părţile aeriene ale plantei, la o cană (250 ml) cu apă. Se bea zilnic 1 litru de ceai.
pentru uz extern:
Brusturele – comprese cu infuzie din 20-30 g de rădăcini, la 1 litru de apă.
Ceapa – se utilizează bulbul, sub formă de comprese calde în zona inflamată.
Cicoarea – infuzie din 20-40 g rădăcini mărunţite şi din părţile aeriene ale plantei, la 100 ml apă. Se administrează sub formă de băi, cataplasme şi spălaturi.
Frasinul – infuzie din 2 linguriţe de frunze, la o cană (250 ml) cu apă. Se administrează sub formă de comprese, iar intern câte 100 ml după cele trei mese principale.
Gălbenelele – infuzie din 20 g flori, la 1 litru de apă. Se administrează sub formă de băi, cataplasme şi spălaturi.
Hameiul – infuzie dintr-o lingură de conuri (florile femele), la 100 ml de apă. Se administrează sub formă de comprese.
Hreanul – rădăcina rasă se introduce într-o sticlă şi se toarnă deasupra oţet de vin sau de fructe. Oţetul trebuie să acopere hreanul. Maceratul se lasă să stea 10 zile, într-o încăpere cu temperatură moderată. Dimineaţa şi seara, se aplică pe faţa udă oţetul de hrean şi se lasă sâ-şi facă efectul 10 minute.
Jaleşul de grădină – infuzie din 5 g de frunze, la o cană (250 ml) cu apă. Se administrează sub formă de aplicaţii locale.
Linariţa – decoct din 20 g din părţile aeriene ale plantei, la 500 ml de apă. Se administrează sub formă de aplicaţii locale.
Napul – rădăcinile tuberizate fierte sau coapte se aplică, prin masare uşoară, în zona inflamata.
Plopul negru – infuzie dintr-o linguriţa de muguri zdrobiţi, la o cană (250 ml) cu apă. Se administrează sub formă de cataplasme şi băi locale.
Prazul – frunzele fierte vor fi aplicate calde în zona inflamată.
Tomatele – tamponarea obrazului cu felii de roşii, de mai multe ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.
Varza – sucul proaspăt din frunze se administrează sub formă de loţiune.
Baie de abur cu plante medicinale
Pune la fiert doi litri de apa in care sa presari o lingura de flori de musetel, o lingura de flori de galbenele si cateva frunze de ceai verde. Dupa ce apa da in clocot, opreste focul si indeparteaza recipientul de pe aragaz. Apleaca-te deasupra oalei si acopera-ti capul cu un prosop care sa evite risipirea aburului si sa il ajute pe acestea sa se orienteze doar spre pielea ta.
Incearca sa stai deasupra aburilor cel putin 5 – 7 minute, dupa care inmoaie o discheta de bumbac in infuzia rezultata si sterge-ti pielea cu atentie.
Acest tratament il poti face o data pe saptamana. Rolul aburilor este de a curata in profunzime pielea.
Atentie: Daca pielea ta este sensibila, redu durata baii cu aburi, deoarece la o temperatura foarte ridicata se pot sparge capilarele pielii.