De ce majoritatea care reusesc sa slabeasca cu ajutorul unei diete revin in cativa ani la greutatea initiala?
Sunt varii motive. Unii considera ca toti au un punct de referinta, o greutate pe care organismul vrea sa o aiba, iar daca o dieta va aduce sub acel punct de referinta , metabolismul se incetineste, iar foamea va creste atat de mult, incat se vor acumula toate kilogramele date jos. Aceasta teorie spune ca oamenii slabi au un punct de referinta scazut, iar cei grasi un punct de referinta ridicat, iar genele stabilesc greutatea.
In mod sigur genele contribuie la greutatea corporala. Unii isi permit sa manance cat vor, va intalniti zilnic cu ei, baga in ei o gramada de alimente bogate in carbohidrati si grasimi, si totusi sunt niste slabanogi. Pare nedrept pentru categoria de oameni care trebuie sa fie mereu atenti la diete. Nu este o situatie fara speranta deoarece exista motive pentru care cei care au tinut o dieta dar revin la greutatea pe care au avut-o inainte sa inceapa dieta.
Un factor important este chiar dieta deoarece multi oameni considera dieta un mod temporar de alimentatie, care dureaza pana respectivul atinge greutatea dorita. In acel moment intrerupe dieta si incepe sa manance “normal”. Putini oameni realizeaza ca acest mod de alimentatie normala a dus la ingrasare.
Aceasta revenire la greutatea initiala este sigura in cazul dietelor artificiale.
Dintre dietele artificiale amintim: o reactie categorica la calorii, atat de periculoasa incat nu poate fi tinuta decat sub supraveghere medicala; chiar si o restrictie moderata de calorii (aceasta iti da tot timpul senzatia de foame);
o dieta pe baza de alimente din conserva sau din meniuri congelate cumparate de la o companie de alimente dietetice;
o dieta de genul celei cu orez (acea dieta care permite consumul unui singur tip de aliment).
Cine nu-si doreste sa slabeasca, dar sa se si mentina la greutatea dorita? Pentru acest lucru dieta trebuie sa fie variata si sufficient de hranitoare incat sa o tineti toata viata, adica sa formati din dieta respectiva un mod de viata. Dieta trebuie sa fie un mod de alimentatie care sa va faca placere, fara sa o intrerupeti cand va atingeti obiectivul, o restructurare a modului in care priviti alimentatia.
Deci daca doriti sa slabiti si sa nu mai puneti inapoi acele kilograme, nu mai cautati diete pe care sa le urmati o perioada de timp dupa care sa reveniti la modul dvs. de alimentatie care v-au adus kilogramele nedorite, schimbati-va modul de viata. Urmati o dieta echilibrata, dar toata viata. Puteti manca si bine si sanatos si puteti sa aveti si forme de invidiat in acelasi timp.