In perioada în care esti asaltat/ă de crize de anxietate, poti căuta un tratament eficace, în măsură să te ajute. După multe tatonări, cu eşecuri şi reuşite, poti găsi, în paralel cu schimbarea regimului alimentar (şi fitoterapeutic), o solutie eficientă.
Soluţia? Respiraţia! E cu adevărat foarte eficace! Chiar dacă pare de necrezut, câteva minute în care se practică acest tip de respiraţie aduc uşurare şi curaj. Vă vor îngădui să vă detaşaţi de problemele neplăcute şi să redobândiţi forţele latente ce zac în voi!
A.
In lupta împotriva disperării, aerul respirat e cordonul ombilical care ne leagă de viaţă, şi care e consolidat de fiecare respiraţie. Ajutaţi această consolidare respirând profund şi des!
Daca practicaţi zilnic „pauza respiratorie” nu veţi mai avea crize de anxietate.
,Pauza respiratorie”
Izolaţi-vă şi încuiaţi-vă ca să nu fiţi deranjat. Aerisiţi bine camera în care vă retrageţi.
Acum e rândul vostru să acţionaţi: A. – în poziţia aşezat, întindeţi coloana vertebrală şi capul către plafon, coborând în acelaşi timp umerii.
Să vedem ce-i cu umerii. Examinaţi-vă: umerii voştri nu sunt ridicaţi? Coborâţi-i şi ridicaţi capul (luaţi-vă obiceiul de a examina de mai multe ori pe zi poziţia umerilor şi a capului). Imaginaţi-vă capul ca pe un vas fragil aşezat în echilibru pe ultima vertebră a coloanei vertebrale, fără a uita să vă lărgiţi spatele, într-o mişcare lipsită de încordare sau efort. Trebuie să deveniţi robust şi uşor.
B. – Aşezaţi ambele mâini în poală cu palmele în sus.
C. – Dacă vă deranjează, concentraţi-vă asupra zgomotelor ambiante, până ce vor dispărea din câmpul conştiinţei voastre. In camera în care v-aţi retras e posibil să fiţi deranjat de zgomot; într-adevăr, nu întotdeauna e linişte. In acest caz, nu respingeţi zgomotele; învăţaţi, dimpotrivă, să trăiţi cu ele. Concentraţi-vă asupra decibelilor celor mai puternici şi mai agresivi şi acceptaţi-i cu îngăduinţă. Încet-încet veţi constata că aceste zgomote nu vă mai deranjează. înseamnă că le-aţi alungat în fundul câmpului de conştiinţă, unde vor continua să existe fără a fi cu adevărat prezente. De-abia atunci vă veţi putea ocupa de concentrarea asupra exerciţiului şi de corecta lui executare.
D. – Sprijiniţi-vă pe bazin (fiind bine aşezat) şi decontractaţi-vă din vârful capului până la abdomen. Urmăriţi în ordine: fruntea, conturul ochilor, tâmplele, nările, cutele gurii, gura şi, în fine, limba. Limba! Nimic mai înşelător! Se contractă inconştient! Examinaţi-vă: cum e limba în acest moment? Ce v-a făcut de o crispaţi într-atât?
E. – Respiraţi abdominal, pentru că doar această respiraţie vă va calma (persoanele anxioase se străduiesc să respire doar cu partea de sus a toracelui). Dacă, asemenea mie în trecut, nu reuşiţi să vă concentraţi, faceţi cum am făcut eu: la fiecare respiraţie am repetat cu voce tare aceste cuvinte: „A respira înseamnă a trăi… A respira înseamnă a trăi…” întârziaţi pe fiecare cuvânt, pronunţându-l lent, chiar dacă la început nu-i sesizaţi sensul.
F. – Străduiţi-vă să simţiţi aerul trecând fără efort prin nări.
G. – Respiraţi cât mai profund cu putinţă, în trei mişcări, nesacadat şi continuu:
– din abdomen;
– din coaste;
– din partea de sus a pieptului.
Încet-încet calmul vă va învălui. Faceţi în continuare timp de cinci minute exerciţiul de „respiraţie în patru timpi”:
• Expiraţi lent, numărând în gând: 1, 2.
• Opriti-vă cu plămânii goliţi (fără efort), numărând: 3, 4.
• Inspiraţi încet, numărând în minte: 1, 2.
• Opriţi-vă cu plămânii plini (fără a-i bloca), numărând: 3, 4.
Momentele de repaus sunt, de fiecare dată, situate la intervalul: 3, 4.
Reluaţi în timpul zilei acest exerciţiu de respiraţie ritmică de câte ori este necesar. In acest fel vă hrăniţi celulele trupului cu un oxigen tonifiant. Nu uitaţi că o respiraţie profundă îngăduie trupului să se purifice şi să-şi consolideze imunităţile naturale. Când expiraţi, plămânii se golesc de gaze, de oxidări, de grăsimile acumulate şi de… gândurile otrăvite;
când inspiraţi vă încărcaţi cu oxigen, parte esenţială a hranei organelor voastre, şi vă reîmprospătaţi energia!
– Dacă ziua vi se pare deosebit de deprimantă: parcurgeţi o sută de metri în ritm alert şi fără a înceta să expiraţi viguros, zgomotos dacă e posibil, ca şi cum aţi vrea să expulzaţi toate îndoielile şi necazurile pe care le-aţi acumulat.
– în fine, alimentati-vă corect si sănătos. Dormiţi suficient şi acordaţi-vă în fiecare zi câteva minute în care să staţi de vorbă cu o persoană afectuoasă şi optimistă.