Dacă este să ne rezumăm la substanțele nutritive extrem de importante pentru un ritm de viață sănătos putem bifa vitaminele și mineralele ca fiind de o mare importanță. Mineralele au rolul de a ne menține organismul puternic. Deși multă lume crede că vitaminele și mineralele sunt unul și același lucru, nu este deloc așa. Atât mineralele cât și vitaminele sunt nutrienți importanți ce se găsesc în produsele alimentare. Diferența constă în faptul că vitaminele sunt substanțe organice în timp ce mineralele sunt substanțe anorganice.
Cel mai adesea furnizăm organismului minerale prin consumul de fructe, legume și oleaginoase. Un complex de vitamine și minerale trebuie asigurat organismului cât de des posibil.
Mineralele au un rol destul de important în funcționarea organismului. Fiecare mineral în parte aduce un anumit beneficiu organismului de aceea nu putem clasifica mineralele în funcție de importanța lor. Totuși mineralele se împart în două grupe: oligoelemente și minerale esențiale.
Oligoelementele trebuie oferite organismului în cantități mici. Din această categorie face parte fierul, cobaltul, cuprul, iodul, seleniul, zincul și molibdenul.
Mineralele esențiale se recomandă a fi consumate zilnic. Calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul și clorul fac parte din această categorie. Aceste elemente au implicare în menținerea homeostazei generale și funcționarea normală a organismului.
În construcția țesuturilor din organism, mineralele declanșează contracțiile musculare, reacțiile nervoase dar ajută și la coagularea sângelui. PH-ul neutru este menținut tot datorită mineralelor.
În ceea ce privește vitaminele acestea sunt substanțe organice. Majoritatea acestora nu pot fi sintetizate de către organism și de aceea trebuie obținute prin alimentație.
În procesul de fabricare al multor alimente se introduc și vitaminele. În cazul suplimentării cu vitamine apare fenomenul de creștere al apetitului care poate declanșa obezitatea. Această problemă este din păcate una foarte serioasă și mulți oameni se confruntă cu ea. Au existat cazuri în care din cauza suplimentării cu vitamine persoanele au ajuns obeze la o vârsta destul de mică, în adolescență. Atunci funcțiile normale ale organismului pot cel mai ușor să fie întrerupte.
Cea mai importantă vitamină este considerată vitamina D. Conform studiilor această vitamină are calitatea de a lungi perioada de viață, reduce riscul fracturilor, întărește oasele iar în cazul copiilor previne riscul îmbolnăvirii.
Vitamina B3 care mai este numită și Niacină este considerată foarte eficientă în cazul bolilor de inimă.Dacă este consumată zilnic reduce riscul unui atac de cord.
Necesarul de vitamine depinde de starea metabolică, de vârstă dar și de activitatea desfășurată. În doze mari consumul de vitamine poate cauza intoxicații.
Nu trebuie făcut abuz de suplimente nutritive farmaceutice pentru a nu deregla funcționare în parametri normali a organismului.
Este cert faptul că nu putem trăi fără vitamine și minerale și că acestea joacă un rol important și bine stabilit în funcționarea corpului. Ajutați-vă organismul să aibă un ritm alert susținut de sănătate!