Constructiile civile, industriale ori agricole, sunt acele constructii care au rolul de a adaposti oameni sau animale, activitati omenesti, contra intemperiilor atmosferice cum ar fii gerul, vantul, soarele puternic, facand astfel posibila adaptarea la mediul geografic care este atat de variat si care detine clime atat de diferite.
In ceea ce priveste factorii ce influenteza realizarea constructiilor acestia pot fi urmatorii:
-omul, impune realizarea unor conditii de confort care sunt necesare activitatii omului: conditii de temperatura, umiditate, zgomot, si altele.
-activitatea omeneasca are rolul de a impune alcatuirea functionala a unei constructii ca sa reuseasca sa satisfaca cerintele impuse de tipul activitatii. In acest mod, este conceputa in mod diferit actiunea de a realiza o constructie de locuit pentru productia automobilelor ori un depou de locomotive.
-factorul natura, este un factor ce implica absolut toate actiunile ce rezulta din interactiunea constructiei: intensitatea actiunilor climatice, nivelul apelor freatice, agresivitatea apelor subterane.
Modul de clasificare al constructiilor:
Constructiile pot fi impartite in doua categorii mari si anume cladiri si constructii ingineresti.
Cladirile sunt constructii ce a rolul de a adaposti o activitate omeneasca si se impart in: cladiri civile, constructii industriale si edilitare, cladiri agrozootehnice.
Cat despre constructiile ingineresti, se mentioneaza faptul ca au un caracter special: cai de comunicatie terestra, baraje, poduri, tuneluri, si altele.
Cladirile se imparte in:
-dupa structura si rezistenta pe care o au, avem cladiri cu strucrura rigida, cu structura elastica dar si cu structuri mixte.
-dupa rezistenta la foc avem structuri si elemente nestructurale rezistente, semirezistente, semicombustibile,combustibile, inflamabile.
-dupa materialul din care sunt executate avem: constructii din lemn, din caramida, din beton armat, din metal sau mixte.
dupa modelele tehnologice avem cladiri ce pot fi executate traditional ori executate cu ajutorul tehnologiilor moderne.
Constructiile de tip cladire, se realizeaza din 3 categorii de elemente: elemente structurale, elemente nestructurale, si elemente de echipare tehnica.
Prima categorie, elementele structurale este o categorie unde intra patru elemente componente si anume: fundatiile, structura verticala de rezistenta, structura orizontala de rezistenta si acoperisul care preia incarcarile din greutatea proprie dar si din actiunile dinamice .
Elementele nestructurale participa la compunerea protectieie constructiei si este realizata din mai multe elemente: peretii despartitori, invelitoarea, izolatiile, tamplariile de la usi, finisajelor elementelor de constructii si scarile care asigura circulatia verticala in cladire.
Cat despre elementele de echipare tehnica, este de mentionat faptul ca aceste componente asigura confortul activitatii omului. Aceasta categorie include: instalatiile de alimentare cu apa, instalatiile de incalzire, echipamentele de transport pe verticala cum sunt lifturile sau ascensoarele, instalatiile de curenti ori curenti slabi cum sunt soneriile, interfoanele sau telefonul, instalatiile prin care se evacueaza deseurile si instalatiile de aer conditionat, iar Hentza Constructii se poate ocupa de toate aceste aspecte.
Care sunt actiunile in constructie. Mai inainte de a vorbi despre acest subiect trebuie sa mentionam ca prin actiune se intelege o cauza care genereaza un efort ori o deformatie, iar actiunile se manifesta sub forma unor sisteme de forta.
Aceste actiuni sunt manifestate la randul lor sub forma unor incarcari reprezentate niste forte aplicate asupra constructiei, si avem:
-actiuni permanente care actioneaza la valoare maxima, de aici face parte greutatea proprie a elementelor de constructie, efectul precomprimarii si altele si actiunile temporare care nu actioneaza la valoare maxima: sunt incluse incarcarile climatice cum ar fi zapada, vantul, ploaia, incarcari din persoane si din mobilier, incarcari din autovehicule, incarcari din variatii de temperatura, impingerea pamantului depozitat, si altele.
Orice constructie si orice element de constructie este neaparat necesar sa satisfaca un mare ansamblu de conditii tehnice ori tehnico-economice principale, privitoare la durabilitatea in timp, rezistenta la foc si stabilitatea constructiei, conditii igienice, conditii fizice, arhitectonice, etc.
Durabilitatea este reprezentata de catre durata de functionare normala a principalelor elemente de constructie fara a se pierde calitatea necesara exploatarii optime. Acele constructii care au o durata de functionare sub 20 de ani sunt numite constructii provizorii si durabilitatea este determinata de materialele care se folosesc, de modul de executie si de proiectare, de conditiile de exploatare dar si de intretinere.
Rezistenta la foc este acea capacitate a constructiei de a rezista in cazul unor solicitari termice si mecanice care se produc in timpul unor incendii.