1. Alimentaţi-vă corect. începeţi prin a descoperi magazinele din cartierul ori din oraşul vostru care vând produse alimentare sănătoase. Profitaţi de legea care vă permite să aflaţi în mod precis alcătuirea, conţinutul, provenienţa şi gradul de prospeţime al alimentelor pe care le cumpăraţi. Invăţaţi să citiţi etichetele. Grupaţi-vă cumpărăturile şi faceţi-le în acea zi din săptămână în care aveţi timp suficient. Aruncaţi alimentele învechite ca să nu mai fiţi tentat să le consumaţi.
2. Mâncaţi la micul dejun cereale integrale: fulgi de ovăz, de porumb ori de grâu, în amestec cu fructe uscate ori proaspete; reprezintă cel mai bun carburant pentru întreaga zi. Veţi scăpa de unghii casante, de păr tern, de lipsa de energie, de brusca stare de epuizare de la ora 11.
3. Căutaţi să aveţi totdeauna acasă pâine integrală. E sănătoasă şi nu se usucă repede, în aşa fel încât ajunge să cumpăraţi de două sau de trei ori pe săptămână. Ungeţi această pâine cu grăsime vegetală, cu miere ori cu piure de susan sau de migdale. învăţaţi-vă copiii să vă imite.
4. O dată pe săptămână preparaţi, în familie, mici săculeţe cu fructe uscate, conţinând fiecare câte zece migdale, alune, nuci noi, câteva stafide, o smochină, două prune uscate, două curmale ori două caise uscate. Nu vă supraîncărcaţi ficatul exagerând cu aceste mine de substanţe indispensabile pentru sănătate. Oferiţi-vă vouă şi copiilor voştri în cantităţi mici aceste alimente împotriva oboselii.
5. Din când în când, luaţi-vă la birou câteva sandvişuri cu pâine integrală şi una sau două fructe proaspete, înlocuiţi astfel, în avantajul vostru, cu alimente sănătoase şi ceai de cimbrişor mesele luate la cantină. Aprovizionaţi-vă cu un borcănaş cu miere: o jumătate de linguriţă vă va alunga oboseala, ameţeala şi proasta dispoziţie.
6. Renunţaţi la prăjiturile şi biscuiţii din comerţ în favoarea aluaturilor de casă făcute fără făină şi zahăr albe, fără coloranţi şi aditivi chimici, dăunători pentru dinţi ca şi pentru întregul vostru organism.
7. Dacă n-aveţi timp să pregătiţi o masă convenabilă, un terci de grâu sau grâu cârnău vor fi foarte potrivite, cu condiţia de a adăuga o salată de legume crude (la alegere) şi de a începe masa cu o fructă. Obişnuiţi-vă în orice caz să mâncaţi una sau două fructe înainte de a lua masa în oraş: având senzaţia de sătul, nu veţi mai înghiţi orice aliment şi, în plus, veţi evita să vă îngrăşaţi.
8. Consideraţi-vă trupul un templu, un sanctuar pe care nu se cuvine să-l întinaţi: ceva fructe şi legume, seminţe încolţite, cereale, aluaturi şi pâine, din făină integrală, miere, brânză şi ouă sunt suficiente spre a-l hrăni cât se poate de bine şi a-i evita poluarea şi oboseala.
9. A respira înseamnă a trăi. Aerisiţi bine camera şi locul unde lucraţi. Renunţaţi la maşină. Nu ezitaţi să mergeţi la ţară. Umpleţi-vă plămânii cu aer curat şi plimbaţi-vă pe câmp şi în pădure.
10. începeţi-vă ziua cu o scurtă baie rece de şezut care va stimula cu blândeţe mijloacele naturale de apărare ale organismului.
11. înainte de micul dejun, faceţi câteva exerciţii de gimnastică, care vor accelera circulaţia şi vă vor tonifica pentru întreaga zi.
12. Nu ezitaţi să umblaţi pe jos. Evitaţi uneori să luaţi ascensorul; obişnuiţi-vă să vă folosiţi picioarele. Parcurgeţi, de pildă, pe jos o parte din drumul spre locul de muncă.
13. Lucraţi fără să vă enervaţi şi nu vă lăsaţi cuprins de atmosfera de nervozitate din jur. Nu vă închipuiţi că sunteţi mai eficace agitându-vă sau ridicând glasul. Dimpotrivă: se lucrează mai bine şi mai repede într-o ambianţă calmă.
14. Dormiţi suficient, pe un pat tare, într-o cameră bine aerisită şi moderat încălzită. Acoperiţi-vă cu pături călduroase, dar uşoare.
15. Evitaţi substanţele care vă otrăvesc celulele nervoase, începând cu cafeaua, ceaiul, ciocolata, tutunul, alcoolul. Amintiţi-vă că sistemul vostru nervos nu poate fi înlocuit cu un altul, menajaţi-l.
16. Din când în când, dezintoxicaţi-vă făcând un week-end de post negru, o baie hipertermică sau o şedinţă de yoga. în acest fel veţi elimina toxinele care incomodează funcţionarea ficatului şi a rinichilor.
17. Iubiţi cu entuziasm viaţa, ieşiţi din egoismul vostru, abandonaţi-vă colţişorul şi descoperiţi-vă semenii. Fiţi utili societăţii; veţi dobândi astfel o mai bună părere despre voi înşivă…
18. Fiţi receptiv la mesajele de frumuseţe pe care vi le trimite lumea înconjurătoare. Opriţi-vă spre a contempla natura, acordaţi-vă răgazul de a mângâia un animal. în felul acesta vă veţi prelungi tinereţea.
19. Nu vă lăsaţi copleşit de griji şi plictiseală. Nu îngăduiţi fricii şi anxietăţii să se înstăpânească în inima voastră şi să vă otrăvească viaţa. Fiţi optimist şi cultivaţi ideile pozitive: ele vă vor îngădui să judecaţi evenimentul cel mai dramatic cu detaşarea pe care o oferă înţelepciunea.
20. Aflaţi calea către voi înşivă, acceptaţi-vă şi veţi şti să-i acceptaţi şi pe ceilalţi cu dragoste!