Orice cuplu s-a gandit vreodata la momentul nasterii copilului lor. Pentru unii este un vis, pentru altii o normalitate a oricarei vieti, o etapa care trebuie sa vina la un moment dat. Este un lucru normal pe care si-l doresc aproape toate cuplurile macar o data in viata. Primul planset, primul zambet, primul cuvant, prima baita, primul vaccin – toate acestea devin amintiri ale unor momente de fericire din viata fiecarui parinte.
Din pacate, nu toate cuplurile ajung sa aiba aceste vise pentru ca se confrunta cu probleme de infertilitate. Esecul incercarilor de conceptie a unui copil ii face pe partenerii din acel cuplu sa se lupte cu o serie de dificultati pe partea emotional-afectiva: izolare, sentimente de vinovatie, inutilitate, demotivare, depresie, lipsa unei directii in viata. O vizita la un medic specialist, cum ar fi Dr. Radu Chicea poate face ca aceste vise sa devina realitate si depresia sa fie doar un vis urat.
Motivele infertilitatii sunt diverse si tin in primul rand de stilul de viata al viitorilor parinti, cat si de mostenirea lor genetica. Unii oameni devin infertili, sterili datorita unor boli contractate pe timpul vietii, pe cand altii se nasc asa si nu au nicio sansa sa devina parinti biologici vreodata. Este foarte important ca fiecare om sa stie daca poate concepe sau nu un copil si asta din timp, cand organele de reproducere inca isi fac treaba cum trebuie.
Femeile trebuie sa viziteze medicul daca nu reusesc sa ramana insarcinate in decurs de un an, indiferent de varsta. Acest lucru poate fi realizat printr-o simpla analiza de sange. De asemenea, in cazul barbatilor este indicat sa ne asiguram ca volumul de material seminal este normal prin efectuarea spermogramei. Aceste date ne vor fi furnizate de domnul Dr. Radu Chicea.
Multi pacienti cu infertilitate considera ca singurul tratament pentru ei este fertilizarea in vitro, insa ea este recomandata doar in anumite cazuri. Fertilizarea in vitro ajuta in special pacientele care si-au pierdut trompele uterine in urma unor afectiuni serioase. Este o procedura care trebuie sa vina ca ultima solutie in tratarea infertilitatii si se efectueaza dupa efectuarea a trei pasi importanti: evaluarea pacientei, pregatirea pentru tratament si individualizarea tratamentului.
Oamenii ar trebui sa fie surprinsi daca r afla cat de rau stam ca specie la reproductie. Alan B. Copperman a scus ca, nu toate ovulele sunt normale, si nu toate cele normale sunt reproductive. Un cuplu are sansa de doar 15-20% de a concepe un copil lunar.
In Statele Unite ale Americii aproape 7 milioane de femei, cu varsta de 15-44 ani, se lupta cu infertilitatea si nu pot duce o sarcina pana la capat. Statistic vorbind, in 40% din cazuri, barbatii sunt cei infertili, ne spune Meike L.Uhler care este specialist in infertilitate la Fertility Centers din Illinois. Domnul Dr. Radu Chicea ne poate confirma corectitudinea acestor date si similaritatea lor in cazul romanilor.
Cele 7 cauze ale infertilitatii:
- Sindromul ovarelor polichistice
- Factori hormonali care afecteaza ovulatia
- Endometrioza
- Infectii ale sistemului reproducator
- Amanarea momentului de a ramane insarcinate
- Greutatea
- Cauze necunoscute
Un raport sustinut de Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva spune ca 10 procente dintre cuplurile care se confrunta cu infertilitatea au parte de cauze necunoscute, deoarece toate analizele si testele arata ca ei defapt sunt perfect apti pentru conceperea unui copil. Daca femeia are sub 35 ani, se recomanda un tratament pe baza de medicamente, insa daca a depasit aceasta varsta este indrumata spre anumite proceduri de fertilizare.
Nu numai femeile supraponderate au aceste probleme, ci si cele care sunt prea slabe. In ambele cazuri, sansa de a ramane insarcinata scade cu pana la 50%, chiar si in cazul celor ce reusesc sa conceapa pana la urma un copil, iar daca greutatea este prea mare de cele mai multe ori, nu pot duce sarcina pana la capat.