Hota este un electrocasnic de nelipsit din orice bucatarie, avand rolul de a elimina aburii si mirosul de mancare.
Pentru functionarea corespunzatoare a hotei trebuie sa se realizeze o gaura in perete, pe unde este ventilat aerul, iar in acest mod in bucatarie nu va aparea condensul sau mucegaiul.
In prezent, datorita tehnologiei avansate, gaura pentru aerisire este foarte usor de facut, fara a crea un disconfort major in casa, cauzat de zgomot sau vibratii.
Se foloseste un utilaj modern si special, prevazut cu o carota diamantata si un aspirator, care are rolul de a strange toata cantitatea de praf rezultata.
Gaurile pentru hota sau pentru ventilatie se realizeaza doar de catre persoanele specializate, care dispun de o gama completa de utilaje. Nu putem incerca noi sa facem aceasta operatiune, deoarece riscam sa ne accidentam sau sa nu obtinem rezultatul dorit, datorita faptului ca vorbim despre o gaura in beton, care este foarte greu de realizat fara aparatura necesara.
Traim intr-o societate care se bazeaza pe eficienta si confort, iar aceasta tendinta se observa si in bucatarie. Caldura acumulata pe parcursul cat gatim sau fumul nu sunt exact pe placul nostru, de aceea, este utila instalarea corecta a unei hote.
Diametrul gaurii de hota este cuprins intre 122 si 162 de cm, iar gazele arse si aburul se elimina in totalitate.
Daca se executa o gaura prin carotare, nu se va fisura betonul de langa aceasta, decupandu-se milimetric doar portiunea indicata.
Dispozitivele de carotat se prind de perete, iar segmentii carotei sapa in betonul din care este facut peretele si in polistiren, acolo unde este cazul.
In general, in majoritatea situatiilor gaura de hota este gata in doar 25 de minute. Cu cat este mai mult fier in structura peretelui, cu atat timpul de realizare se poate prelungi.
Gaura de hota se poate face si in cazul peretilor din caramida. Dupa ce a fost realizata, se poate monta si hota, pentru ca aceasta sa fie functionala.
Printre dispozitivele necesare montajului unei hote se numara racordurile flexibile de diferite marimi, masca de protectie de exterior, pentru a nu patrunde insectele sau praful, precum si siliconul pentru etansare.
Hota se pune pe perete cu ajutorul unor dibluri, alese in functie de modelul acesteia.
In afara de gaura pentru hota, se mai pot realiza si gauri pentru aerul conditionat, ambele fiind esentiale in orice locuinta.
Avantajele folosirii unei hote sunt diverse, spre exemplu, ne confera confort in timp ce pregatim masa, imbunatatind totodata si calitatea aerului din bucatarie.
Cea mai des intalnita metoda de evacuare este evacuarea in exterior, prin care se elimina mirosurile de mancare prin intermediul unui tub. Lungimea tubului nu trebuie sa depaseasca 3 metri, pentru o eficienta mai mare.
Concluzionand, gaura de hota este metoda prin care vom scapa de aburul si umezeala din bucatarie, fara sa ne mai facem griji ca poate aparea igrasie in colturile camerei. Mentinerea unui mediu curat si placut ar trebui sa fie o prioritate pentru oricine, deoarece asa ne vom mentine starea de sanatate.