Unii oameni descoperă că sistemul digestiv devine mai leneş şi mai puţin eficient odată cu vârsta. Dacă dieta ta a fost întotdeauna scăzută în fibre şi bogată în alimente cultivate, problemele digestive pot apărea la vârsta medie. Unele femei au probleme digestive în jurul apariţiei menopauzei.
Probleme digestive
Problemele care devin mai comune cu vârsta sunt indigestia, balonarea, constipaţia, flatulenţa şi o boală numită diverticulosis. Diverticulosis apare când se formează pacheţele în pereţii intestinelor. Mâncarea se poate bloca acolo unde fermentează, producând o cantitate mare de gaze. Cel care suferă de obicei are flatulenţă, balonare şi dureri abdominale. Dacă acele pacheţele se infectează, duc la diverticulitis. Simptomele acesteia sunt crampe, greaţă şi febră.
Pe lângă obiceiurile de dietă sărace, un motiv care cauzează probleme digestive la bătrâni este că producţia de acid hidrocloric scade. Acidul hidrocloric este eliberat din pereţii stomacului şi începe să epuizeze proteinele din stomac. Dacă observi că suferi de indigestie după ce ai mâncat alimente bogate în proteine, nu produci destul acid în stomac. O soluţie la această problemă este consumarea unui supliment digestiv care conţine hidroclorid betan.
Prevenirea problemelor digestive
Cea mai bună modalitate de a preveni problemele digestive este o dietă bogată în fibre. Fibrele nu sunt digerate de corp aşa că trec prin intestine intacte, „antrenând” eficient intestinele şi adăugând tărie scaunelor. Este important să reţii că dacă măreşti aportul de fibre în dietă ar trebui să măreşti şi consumul de apă. Acest lucru se datorează faptului că fibrele se umflă, absorbind apa din intestine.
Alimentele bogate în fibre includ ovăz, cartofi copţi, linte, orez brun, fasole, fructe, pâine din grâu şi cereale integrale. Consumarea legumelor crucifere precum broccoli, de câteva ori pe săptămână, poate ajuta la reducerea riscului de cancer la colon. Exerciţiile fizice destule sunt altă modalitate importantă de asigurare a sănătăţii digestive.
Acţiune de susţinere pentru probleme digestive
O modalitate de testare a sistemului digestiv este cronometrarea timpului cât îi ia mâncării să treacă prin sistem. Acesta se cunoaşte sub numele de „timp de tranziţie”.
Pentru a face acest test, include pentru testare un aliment pe care îl consumi în mod normal. Ar trebui să fie un aliment cum ar fi sfecla, care va fi vizibilă în scaun. Alternativ, poţi folosi tablete de cărbune dintr-o farmacie. Timpul dintre consumarea alimentului şi prima apariţie a sa în scaun ar trebui să fie 12-14 ore. Culoarea ar trebui să dispară din scaun după 36-48 de ore (acesta se numeşte timpul de retenţie). Dacă timpul de tranziţie este semnificativ mai lung de 14 ore şi timpul de retenţie este cu mai mult de 72 de ore, atunci acesta este un semn că funcţia intestinelor tale este leneşă.
Funcţionarea leneşă a intestinelor poate fi tratată cu o mare varietate de terapii complementare precum masajul, acupunctura, presopunctura, homeopatia, terapia prin plante şi naturopatia. Naturopatia poate recomanda o dietă de curăţire care dă intestinelor tale o şansă de purificare. Cel mai bun tratament de ajutor este includerea graduală a fibrelor în dietă. Ar trebui să eviţi folosirea laxativelor şi a produselor din tărâţe, care nu permit corpului să asimileze nutrienţii corect şi pot fi dure pentru corp.
Probleme specifice pot fi îndepărtate prin remedii din plante sau dietetice.
• Usturoiul, menta, muşeţelul şi feniculul pot îndepărta flatulenţa.
• Seminţele de in, prunele, rubarba, ghimbirul, chili, lemnul dulce, uleiul de măsline şi mierea pot ajuta la eliminarea constipaţiei.
• Ceaiul făcut cu rădăcină de ghimbir ajută la îndepărtarea greţii.
• Usturoiul şi ceapa pot ajuta la curăţarea sistemului digestiv.
• Păstăile de psyliium pot ajuta la îndepărtarea constipaţiei. Sunt disponibile sub formă de capsule, la magazinele naturiste.
MENŢINEREA DINŢILOR SĂNĂTOŞI
Procesul de digestie începe în gură când mestecăm alimentele. Mestecatul are o funcţie valoroasă: măreşte zona de mâncare pentru a fi mai uşor pentru enzime să rupă nutrienţii în compuşi de bază. Dacă dinţii tăi nu sunt prea sănătoşi, nu pot funcţiona corect şi vei fi restricţionată în tipurile de alimente pe care le consumi. Fii extrem de atentă la igiena dentară când îmbătrâneşti, vizitează un dentist în mod regulat şi foloseşte tablete care curăţă; foloseşte aţa dentară după periere pentru, a descoperi şi îndepărta tartrul. Retragerea gingiilor, care poate face locaţiile lor mai largi, este una din problemele principale care apar odată cu vârsta. Incearcă să nu încurajezi acest proces: foloseşte o perie moale şi evită perierea gingiilor.
Formulele de curăţare a colonului sunt de asemenea disponibile.
• Enzime digestive de un spectru larg, care pot fi cumpărate din magazinele naturiste, pot fi de mare ajutor în tratarea indigestiei.
• Un supliment care conţine bacteria acidophilus bifidus poate asigura un mediu bacterian sănătos în gât.
SEMNE DE ATENŢIONARE TIMPURII
Dacă ai simptome neobişnuite sau persistente digestive, precum o modificare neaşteptată şi inexplicabilă în mişcările peristaltice, sânge în scaun sau durere abdominală, mergi la medic.
– Feniculul poate fi folositor pentru controlarea flatulenţei.
– Lemnul dulce poate ajuta la menţinerea mişcărilor peristaltice regulate.
– Consumul de ghimbir este u remediu excelent pentru greaţă.
– Tărâţele comerciale şi laxativele ar trebui evitate oricând este posibil. în schimb, mănâncă ovăz, care reţine apa şi stimulează mişcările intestinelor.