Terapia Vojta este o metoda folosita de kinetoterapeuti, bazata pe locomotia reflexa. Aceasta se foloseste atat pentru sistemul locomotor, cat si pentru afectiunile sistemului nervos central, cel care coordoneaza intreaga activitate a omului.
Desi isi are originile in Cehia, fiind pusa in aplicare de catre medicul Vaclav Vojta, aceasta a fost adoptata si de sistemul medical din Romania, deoarece da rezultate foarte bune.
Stimulii externi au un efect pozitiv asupra reflexelor din corp. Terapia Vojta este destinata copiilor cu probleme locomotorii si reflexe.
Terapia presupune accesarea unor reflexe blocate dintre maduva spinarii si creier, prin activarea musculaturii scheletice. Fiind o metoda care da rezultate in timp, pe langa intalnirile cu specialistul, parintii au si ei un rol foarte important. Acestia pot obtine sfaturi cu privire la terapia Vojta, pe care le pot aplica si acasa copilului lor, pentru rezultate mult mai bune.
Copii sunt in crestere, de aceea, sedintele trebuie sa fie mai dese, uneori chiar zilnice, deoarece acestia sunt intr-o continua dezvoltare, iar bolile locomotorii pot avansa foarte repede.
Cateva dintre bolile care sunt tratate prin aceasta tehnica sunt: scolioza cervicala, parezele cervicale si diferitele luxatii ale membrelor, atat superioara cat si inferioare.
Apar si unele contraindicatii, precum insuficienta cardiaca, stari febrile si boala oaselor de sticla.
Fiind o tehnica foarte complexa, numarul specialistilor in terapia Vojta din Romania este relativ mic, comparativ cu celelalte tari europene. Cele mai performante clinici se gasesc in orasele mari, precum Bucuresti.
Prin aceasta terapie, se imbunatateste considerabil calitatea vietii copiilor cu probleme locomotorii. Kinetoterapeutul utilizeaza tehnica presiunii, prin care se stimuleaza anumite reflexe.
Copii nascuti prematur pot avea probleme mari, atat neurologice, cat si ortopedice care se pot trata cu ajutorul terapiei Vojta.
Cu ajutorul terapiei, sunt imbunatatite si functiile respiratorii si neurologice, musculatura scheletica, inclusiv musculatura fetei.
Practic, capul bebelusilor va putea realiza miscari libere, articulatiile devin mult mai mobile, postura corpului este imbunatatita considerabil, membrele devin mult mai stabile, reusind sa se implice din ce in ce mai mult in functia de sprijin.
Intreg echilibrul corpului devine mult mai bun, cu ajutorul medicilor specializati. Terapia este foarte agreata de copii, deoarece medicii au experienta vasta in domeniu, stiind exact ce atitudine sa adopte in raport cu acestia.
Copii sunt ajutati sa deprinda miscarile elementare, care ii vor ajuta sa aiba o viata normala. Tehnica poate fi folosita in unele cazuri si la adulti, atat in faza de debut a unei afectiuni, cat si in cazul bolilor cronice.
In cazul adultilor, scopul principal il constituie dorinta de a putea participa la toate activitatile zilnice, fara a fi restrictionati de starea de sanatate.
O alta functie a organismului care este dezvoltata in cadrul terapiei Vojta este oculomotricitatea, muschiul globului ocular devine mobil.
Concluzionand, terapia Vojta este o metoda cu rezultate foarte bune atat pentru copii, cat si pentru adulti. Terapia ajuta pacientii sa aiba libertate in miscare, reusind sa duca o viata normala. Rezultatele foarte bune sunt obtinute cu ajutorul specialistilor, care isi doresc sa faca performante pentru orice pacient cu afectiuni locomotorii si nu numai.