Balanta analitica este un instrument de cantarire de foarte mare precizie (precizia de cantarire este de 0,0001g), dar este foarte sensibila la trepidatii, socuri, fluctuatii de temperatura si umiditate relativa a aerului, precum si la curenti de aer. De aceea balanta analitica trebuie montata intr-o incapere speciala, cu umiditatea relativa a aerului si temperatura constante si fara curenti de aer, pe o masa bine consolidata. Capacitatea maxima de cantarire este de 200g.
Exista doua tipuri de balante analitice: simple si semiautomate.
Balanta analitica semiautomata se numeste asa, deoarece o parte dintre greutati (gramele, decigramele si centigramele) se aseaza pe balanta de catre cel care face cantarirea, iar o parte (miligramele si zecimile de miligram) se citesc automat pe vizorul balantei.
Miligramele si zecimile de miligram se citesc pe vizorul balantei, care este luminat electric. Pe aceasta scala se afla de o parte si de alta a punctului zero, cate zece diviziuni notate de la 1 la 10, care reprezinta miligrame, fiecare miligram fiind la randul sau divizat in zecimi. Orice fel de balante analitice ai observa, nu uita sa o comanzi pe cea mai buna si calitativa. Diviziunile din partea dreapta au semnul plus si arata ca ele trebuie adaugate la celelalte mase etalonate, iar cele din stanga au semnul minus si arata ca trebuie sa fie scazute din suma celorlalte mase etalonate puse pe taler.
La aceasta balanta, pozitia de echilibru se fixeaza pe vizor (5), inaintea inceperii cantaririi. Finalul cantaririi se consemneaza intr-o pozitie a acului balantei in jurul punctului zero de pe vizor.
Pentru a se executa cantariri cat mai precise, atunci cand se lucreaza la balanta analitica este necesar sa se respecte urmatoarele reguli: nu se incarca balanta peste valoarea maxima pentru care a fost construita.
Alege chiar acum sa achizitionezi fara dar si poate un cantar de precizie de inalta calitate. Vei observa cum investitia facuta este una foarte buna si nu vei regreta absolut nimic.
Valoarea incarcaturii maxime este trecuta pe corpul balantei sau in cartea tehnica; obiectele care se cantaresc trebuie sa fie curate pe peretii exteriori cand se pun pe talerul balantei, iar pozitia lor sa fie pe centrul talerului; balanta trebuie blocata in timpul incarcarii si descarcarii, cat si in cazul cand nu se fac cantariri; la inchiderea si deschiderea balantei manevrarea de la tambur se face lin.
Citirea diviziunilor la acul indicator se face numai cand balanta are toate usile inchise; substantele ce trebuiesc cantarite nu se aseaza direct pe taler ci pe o sticla de ceas sau o fiola de cantarire; cantarirea vaselor si a substantelor se face numai dupa ce acestea au fost aduse la temperatura camerei; asezarea greutatilor si a substantelor de cantarit cat si scoaterea acestora se face numai prin usile laterale ale balantei.
Nu este permis a se lucra prin usa din fata pentru a se evita patrunderea vaporilor rezultati din respiratie; manipularea greutatilor se face numai cu penseta; nu este permis a se lasa balanta incarcata cu greutati dupa terminarea cantaririi; reglarea si verificarea balantei cand aceasta este defecta se face numai de catre o persoana autorizata de serviciul metrologie.