De mii de ani, ierburile şi plantele au fost combinate şi amestecate iar mai apoi folosite pentru a vindeca, răsfaţa şi pentru a face mai frumos părul. Următoarele reţete de îngrijire a părului sunt vechi de câţiva ani şi ar putea să-ţi placă să le încerci acasă. Ţine minte să foloseşti aceste tratamente imediat după ce le-ai preparat, pentru că nu se vor păstra bine.
Beneficiile tratamentelor naturale pentru păr!
Produsele de păr comerciale pot lucra până într-o anumită măsură; totuşi, o abordare mai largă este necesară dacă vrem să obţinem un păr puternic şi lucios la care majoritatea dintre noi tânjim. Creşterea părului puternic este înrudită îndeaproape cu starea noastră generală de sănătate, cu dieta şi exerciţiile fizice.
In unele culturi oamenii nu îsi şamponează părul, dar folosesc alte tratamente, ca ungerea sau spălarea doar cu apă. Este adevărat că dacă este lăsat în pace părul ajunge la un punct de homeostazie unde este protejat de uleiurile sale proprii şi nu este nevoie de săpun. Spălarea frecventă a părului îl deteriorează. Ii scoate toate uleiurile naturale şi usucă scalpul. Acesta stimulează glandele sebacee să producă mai mult ulei, care duce mai apoi la păr gras şi mai multă spălare a părului.
Uscătoarele de păr şi coafarea cu căldură deteriorează şi ele părul şi usucă, aşa că e mai bine să îl laşi să se usuce natural.
Ştiinţa sugerează că pot fi unele riscuri asociate folosirii vopselelor chimice sau altor produse pe păr, deoarece pot fi absorbite de sângele din scalp şi poate fi toxic pentru organism. Sunt disponibile multe vopsele pe bază de plante sau vegetale şi tratamente naturale care nu dăunează.
Tratament natural antimătreaţă
Amestecă cateva picături de ulei de rozmarin cu 30 ml / 2 lingurite de ulei de măsline şi freacă bine pe scalp înainte de culcare. Şamponează şi clăteşte bine dimineaţa.
Şampon uşor din ouă
Intr-un blender, amestecă două ouă mici (medii) cu 50 ml de apă minerală plată şi 15 ml/ 1 lingurita de oţet de mere sau suc de lămâie. Amestecă 30 de secunde la o viteză mică. Masează bine pe scalp şi clăteşte apoi bine cu apă călduţă (dacă apa este prea fierbinte oul va începe să se aşeze).
Şampon din plante
Toacă puţine frunze uscate de dafin cu un facăleţ sau cu un pistil şi un mojar, apoi amestecă-le cu o mână de flori de muşeţel uscate şi una de rozmarin. Pune într-un borcan mare şi toarnă 900ml/ 3 căni de apă fiartă. Strecoară după 2-3 minute şi amestecă în 5 ml/1 lingurita de săpun lichid. Aplică pe păr, masând bine. Clăteşte bine.
Cremă picantă pentru păr
Bate 150 ml/ 2/3 cană de iaurt natural cu un ou; adaugă 5 ml/1 lingurita de pudră de varec de mare şi 5 ml/ 1 lingurita de coajă de lămâie rasă. Amestecă bine şi aplică în păr. Acoperă-ţi capul cu o bonetă de duş, din plastic, şi lasă timp de 40 de minute. Şamponează şi clăteşte.
Salvator pentru păr
Pentru păr uscat, deteriorat, aplică acest amestec după şamponare. Lasă 5 minute apoi clăteşte.
Ingrediente
• 30 ml / 2 lingurite de ulei de măsline
• 30 ml / 2 lingurite de ulei fin de susan
• 2 ouă
• 30 ml / 2 lingurite de lapte de cocos
• 30 ml / 2 lingurite de miere
• 5 ml / 1 lingurite de ulei de cocos
Amestecă ingredientele bine până se înmoaie. Pune tot într-o sticlă. Ţine în frigider şi foloseşte în cel mult trei zile.