Vitaminele sunt nişte substanţe magice care îngăduie organismului să trăiască sănătos. Trebuie însă făcută distincţia între vitaminele de sinteză şi vitaminele naturale. Nu vă aşteptaţi la prea mare ajutor de la vitaminele artificiale. Pentru întreţinerea vieţii nimic nu se compară cu vitaminele a căror energie vitală e oferită de natură.
Ori, pentru menţinerea bunăstării fizice, s-a instaurat prostul obicei de a înghiţi în orice împrejurare o tabletă, o pilulă ori o fiolă vitaminizată. Un procedeu ce se cuvine schimbat: pentru a ne reface energia e mai curând util să stoarcem şi să bem zeama unei lămâi sau a unei portocale. Nici chiar la locul de muncă nu e prea greu să stoarcem un fruct (cu o presă manuală ori electrică). Intrând în contact cu organele noastre, aceste fructe le vor transmite energia şi forţa vitaminelor pe care le conţin din belşug.
în ce constă dovada că această forţă e prezentă în vitaminele naturale, dar absentă din vitaminele sintetice?
Datorită stiintei moleculare stim acum că vitaminele artificiale sunt produse moarte.
Chiar dacă această ştiinţă nu vă e prea familiară, cele câteva amănunte ce urmează vă vor reţine atenţia.
Forţa şi eficacitatea unui produs depind de structura lui moleculară. Structura moleculară a vitaminelor chimice e simetrică (chimiştii din laboratoare le construiesc astfel).
Structura moleculară a vitaminelor naturale e asimetrică. Aceasta este regula în lumea vie şi nu se ştie de ce!
Dacă examinăm moleculele artificiale, constatăm imediat că sunt moarte: ele nu se mişcă. Experienţa e bine cunoscută: atunci când se proiectează asupra lor o rază luminoasă, aceasta rămâne absolut nemişcată… Dimpotrivă, dacă se examinează la microscop moleculele naturale, se vede îndată că sunt vii: se mişcă. Dacă se proiectează asupra lor o rază luminoasă, raza nu-şi menţine traiectoria; e deviată de mişcările moleculare.
Tocmai această mişcare de rotaţie, acest „dans” al moleculelor e cel care dă vitaminelor naturale energia bio-electrică. Iar când consumăm vitaminele naturale, ele ne cedează această energie. Sunt „donatoare de energie”.
Nu mai ezitaţi! Procuraţi-vă energia vitaminelor naturale, bând, de pildă, dimineaţa şi în cursul după-amiezei zeama câte unui fruct proaspăt. Preferaţi, fireşte, portocalele şi lămâile. Dar şi perele, cireşele, căpşunile sau orice altă fructă sau legumă a cărei zeamă contribuie la întărirea organismului. Să nu vă închipuiţi că doar produsele rare şi scumpe sau cele care provin din laboratoare sunt cele mai bune. Fructele şi legumele se găsesc peste tot din abundenţă şi pot părea banale. Dar, dincolo de aparenţa lor modestă, toate ascund forţă, sănătate şi tinereţe.
Pentru a vă face plinul de vitamine, procedaţi asa: luaţi-vă vitaminele din alimentele „supradotate”, cum ar fi mierea neîncălzită, polenul, grâul încolţit, fructele şi legumele, cerealele biologice. Aceşti „campioni” ai alimentaţiei conţin toate vitaminele necesare pentru echilibrul organismului şi, de asemenea, enzime, oligoelemente, săruri minerale si clorofilă.
Alimentaţia naturală şi vie e şi cea mai ieftină şi cea mai eficace. Nu prezintă nici un risc de intoxicaţie. E un adevărat paşaport pentru sănătate!
Să învăţăm, deci, ce vitamine conţine această alimentaţie şi de unde anume să ni le procurăm.